Miért kockázatos a csontritkulás más néven osteoporosis?

 

A csontritkulás egy olyan betegség, amelyet a csont ásványianyag-sűrűségének csökkenése jellemez, ami a törések fokozott kockázatával jár. Az "osteoporosis" szó szó szerint azt jelenti, hogy "porózus csont". A betegség csendes, sok éven át tud fejlődni, tünetek és kellemetlenségek nélkül, egészen törésig. Az oszteoporózis magasságcsökkenéshez és gerincdeformitás megjelenéséhez vezethet. A csontritkulás súlyos egészségügyi probléma, amely több mint 27 millió embert érint Európában, és évente több mint 3,5 millió csonttörést okoz. 

Melyek a csontritkulást kiváltó okok?

Öregedés

Az életkor előrehaladtával, 35 éves kor után a szervezet kisebb mennyiségű új csontanyagot termel az elvesztett csontanyag pótlására. Általánosságban elmondható, hogy minél idősebb az ember, annál kisebb a csonttömege, és annál nagyobb a csontritkulás kockázata.

Örökletes tényezők

A csontritkulás kockázata nagyobb azoknál az embereknél, akiknek a családjában előfordult már csonttörés. Az örökletes tényezők segíthetnek megmagyarázni, hogy bizonyos embereknél miért alakul ki csontritkulás fiatal korban.

Élelmiszer és életmód

A rossz táplálkozás, beleértve a kalciumszegény étrendet, az alacsony testsúlyt és a mozgásszegény életmódot, dohányzás, alkoholfogyasztás növelheti a csontritkulás rizikóját.

 

Egyes gyógyszerek fogyasztása és a kapcsolódó betegségek

Az oszteoporózist bizonyos gyógyszerek szedésével, köztük a szteroidok, egyes betegségek, köztük a pajzsmirigy betegség is összefüggésbe hozták.

Hogyan előzzük meg a csontritkulást?

Az egyik legfontosabb tényező a kiegyensúlyozott kalciumban, D-vitaminban gazdag táplálkozás mellett a rendszeres mozgás, amely segít megőrizni a csonttömeget.

Kalcium

A szervezetünknek nemcsak a növekedési időszakban van szüksége a kalciumra, szerepet játszik egész életünk során csontminőség fenntartásában. Még ha a nők elérték a menopauzát, vagy a csontritkulás már kialakult, a kalcium és a D-vitamin szedése csökkentheti a törések kockázatát.

A szükséges kalcium adag az életkortól és egyéb tényezőktől függ. A felnőtteknek ajánlott napi szükséglet a FAO / WHO ajánlásában 1000mg-1300mg életkortól, élethelyzettől függően.

9 és 18 év közötti férfiak és nők: 1300 mg naponta;

19 és 50 év közötti nők és férfiak: 1000 mg naponta;

Terhes és szoptató nők 18 éves korig: 1300 mg naponta;

19 és 50 év közötti terhes és szoptató nők: napi 1000 mg;

50 év feletti nők és férfiak: 1200 mg naponta.

A tejtermékek, köztük a joghurt és a sajt, kiváló kalciumforrások. Egy normál pohár tej (körülbelül 230 ml) körülbelül 300 mg kalciumot tartalmaz. Egyéb kalciumban gazdag élelmiszerek a csontos szardínia és a zöld leveles zöldségek, beleértve a brokkolit is.

 

Ha az étrendje nem tartalmaz elegendő kalciumot, az étrend-kiegészítők hasznosak lehetnek. A kalcium-kiegészítők szedésének megkezdése előtt konzultáljon orvosával!

 

D-vitamin

A D-vitamin hozzájárul a kalcium megkötéséhez. A D-vitamin ajánlott adagja napi 200-600 NE (nemzetközi egység). *A Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében tanulmány javaslata szerint a normál D-vitamin tartomány fenntartásához 2000NE egység szükséges s téli időszakban. A táplálék-kiegészítők kiváló D-vitamin-források. A vitamin-kiegészítők akkor is adhatók, ha az étrend nem tartalmaz elegendő mennyiségű D-vitamint. Beadás előtt konzultáljon orvosával, mert a túlzott D-vitamin mérgező lehet.

 

Rendszeres sportolás, elővigyázatos életmód

Életkortól függetlenül a sport csökkentheti a csontsűrűség csökkenését és számos egyéb egészségügyi előnnyel is járhat. A rendszeres testmozgás mérsékelt programja (heti 3-4 alkalommal) hatékony a csontritkulás leküzdésében és kezelésében. Az aerob mozgásokon kívül a súlyemelés talán a legjobb ebben az értelemben. A  csonttörések okainak 50%-át esés okozza, így még ha alacsony a csontsűrűsége is, a törések megelőzhetők, ha elkerüljük az eséseket.

 

*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35398814/