Blog

Indítsd ezt az évet frissen és kreatívan!

2023.02.20 09:09
Indítsd ezt az évet frissen és kreatívan!

Előfordult már veled, hogy kitűzted az új évi céljaidat, elköteleződéseidet, majd azokat csak kis mértékben tudtad elérni, betartani? Mi lenne, ha lenne egy olyan segítséged, ami elegendő energiával, kreativitással tölt fel nap mint nap, és ami segít abban, hogy sokkal sikeresebben valósítsd meg a 2023-as évedet mint a korábbiakat?

Ebben a cikkünkben arról olvashatsz, hogyan segít a Transzcendentális Meditáció céljaink megvalósításában és vágyaink beteljesítésében.

A Transzcendentális Meditáció egy olyan meditációs technika, amit könnyű megtanulni, könnyű gyakorolni, és hamar kézzelfogható eredményeket hoz. Nem véletlenül teszik egyre többen napi rutinjuk részévé ezt a gyakorlatot világszerte és Magyarországon is (Sebestyén Balázs interjú https://www.youtube.com/watch?v=YGTwRxMrnDM  37 percnél kezdődik a TM rész.).

 

2x20 perc gyakorlás             

Ha 2023-ra kitűzted céljaidat, és szeretnéd valamely területeit magasabb szintre emelni, ehhez energiára és kreativitásra van szükséged. Viszont valószínűleg már előre félsz egy picit attól, hogy lesz-e elég muníciód az évre, hiszen a hétköznapok mókuskereke hamar le tudja meríteni az elemeinket. Ebben lehet segítségedre a Transzcendentális Meditáció egyszerű ám rendkívül hatékony eszköze, amelyet naponta kétszer 20 percig szoktunk gyakorolni az otthon kényelmében. Ebben a technikában semmilyen erőfeszítést nem kell tenned ahhoz, hogy egy kivételesen mély pihenőállapotba juss, ami még mélyebb pihenést jelent, mint amit a mély alvás során tapasztalunk. Ez pedig ugyanolyan kivételes módon fel is tölt energiával és kreativitással, amit a meditáció után tudsz majd kamatoztatni.

 

Amikor a szakemberek EEG-készülékkel vizsgálják agyunk elektromos aktivitását a Transzcendentális Meditáció gyakorlása közben és utána, a következő változásokat figyelhetik meg:

  1. Agyunk koherens módon kezd működni, ami azt jelenti, hogy a különböző agyi területek, amelyek egymástól függetlenül operálnak és különböző feladatokat látnak el, összhangban kezdenek működni. Ezzel a jelenséggel erős kapcsolatban áll a növekvő intelligencia és kreativitás, az etikus viselkedés és az érzelmi stabilitás is.
  2. Fokozott éberségre utaló Alpha 1-es agyhullámok dominálnak a prefrontális kéregben (a homlok mögött található területen), amelyet agyunk ügyvezető igazgatójának is szoktak nevezni (mivel övé a fő döntéshozatali szerep). Az Alpha 1-es hullám tapasztalati jellemzője: egyszerre éber és relaxált állapot, ezt éljük át meditáció közben.
  3. Agyunk maximális hatékonysággal kezd működni, jellemzően csak akkor aktív, amikor konkrét feladata van, amikor nincs, pihen, vagyis nem észlelhető felesleges gondolati kattogás, amely által energiát veszítünk. Ezt a harmadik jellemzőt meditáció utáni szellemi aktivitásnál szokták mérni.

A rendszeres gyakorlás eredményeképpen – és agyunk emlékezőképességének köszönhetően (neuroplaszticitás) – a meditációban létrejött pozitív változások a meditáció utáni időszakban is egyre hosszabban velünk maradnak, és idővel ez válik normális működésünkké, ami azt jelenti, hogy intelligensebbé, kreatívabbá, eredményesebbé kezdünk válni a hétköznapjainkban. Az utóbbi évek TM-es kutatásaiból azt is tudjuk, hogy a rendszeres meditálók agyműködése hasonlít a csúcsteljesítőkéhez.

Ez bizonyítja, hogy a Transzcendentális Meditáció hatalmas kreatív potenciált szabadít fel minden gyakorlóban, ami erőteljesen megmutatkozik az elért eredményekben, bármely életterületen is munkálkodjon a meditáló személy.

 

Összefoglalásként tehát elmondhatjuk, hogy a Transzcendentális Meditáció egy egyszerű meditációs technika, amely rendkívül hatékonyan működik. Segít lecsökkenteni a stressz-szintünket, fejleszti a teljesítményünket és boldogabbá, elégedettebbé tesz minket életünk minden területén. Az egyéni gyakorlás előnyein túl a csoportra gyakorolt hatása is jelentős, cégek, szervezetek életében hatékony fejlesztési eszközként használható, ahogyan erre számos kutatási eredmény rámutat.

A transzcendentális meditáció eredete

A technikát Maharishi Mahesh Yogi hozta el a nyugati világba az 1950-es években Indiából, és azóta közel 10 millióan tanulták meg, és gyakorolják ezt a meditációt. A TM kiváló hatásait a több ezer éves indiai (védikus) szövegek is leírják, 10 millió gyakorlója is beszámol róla, és több mint 380 lektorált tudományos kutatás is igazolta már.

Amennyiben szeretnél még többet megtudni a Transzcendentális Meditációról, vagy szeretnél jelentkezni TM-tanfolyamra, ezen a honlapon megteheted: www.olgyayadam.hu