Blog

A FIZIKAI AKTIVITÁS TÁMOGATJA-E A TEST IMMUNITÁSÁT?

2023.01.24 10:21
A FIZIKAI AKTIVITÁS TÁMOGATJA-E A TEST IMMUNITÁSÁT?

Sokszor felmerülő kérdés az egészséges életmód kapcsán, hogy a téli fizikai aktivitás támogatja-e az immunrendszert. A január, valamint az év eleje rendszeresen az új fogadalmak időszaka, mely időszakban egy-egy komoly elhatározás segíthet életmódot váltani, egészségesebbé válni.

Bebizonyosodott, hogy a mérsékelt testmozgás növeli az immunsejtek aktivitását, és javítja azok hatékonyságát is. Megfigyelték, hogy edzés közben az IgG és IgM antitestek koncentrációja is megnő. Ezek a hatások tovább tartanak, ha rendszeresen sportol.

Edzés közben az egész szervezet hatékonysága javul. A légzés mélyebb és gyakoribb, az erek kitágulnak, ami támogatja a szervek oxigén- és tápanyagellátását. A jó állapot általában jobb egészséget jelent, ami kihat az immunitásra.

Eddzünk hidegben a test és a lélek egészségéért!

Hogyan vegyük rá magunkat a hidegben való edzésre? A tél nagyon jó időszak a test állóképességének fejlesztéséhez, ami hozzászoktatja az alacsony hőmérséklethez. Így a testünk az energiát nem csak a bemelegítésre fordítja, hanem az immunrendszer által a kórokozó mikroorganizmusok elleni küzdelemre is. A test állóképességének legjobb módja a friss levegőn végzett fizikai aktivitás – az időjárási viszonyoktól függetlenül. A szervezet alacsony hőmérséklethez való szoktatásának eleme a réteges, évszaknak megfelelő öltözködés. Tartsuk be a fokozatosság szabályait, ne télen kezdjünk el a kinti hidegben sportolni, ha eddig semmit nem mozogtunk! Ügyeljünk télen is a folyadékpótlásra!

A bemelegítés és a mozgást levezető nyújtás különösen fontos, a hidegben az izmok sérülékenyebbek. Ugyanakkor sokkal könnyebb kihűlni, 0 fok alatt a torok és a száj, a végtagok védelmét se hanyagoljuk el. A kihűlést megelőzendő viseljünk sapkát!

Jeges fürdőzés és szauna hagyománya

Az észak-európai népek és Oroszország egyes részein a téli hónapokban előszeretettel hódolnak a jeges vízben mártózás hagyományának, melyet szaunázással és gőzfürdővel együtt gyakorolnak, egyes helyeken vallási szertartásokkal egybekötve. A jeges fürdő és úszás pozitív hatással van a közérzetre, erőteljes stresszoldó és fájdalomcsillapító hatású, fokozza az immunitást és erősíti a szervezetet, melynek köszönhetően ellenállóbbá válunk a betegségekkel szemben.

 

Milyen mozgásforma megfelelő az állóképesség és az immunitás segítésére?

Nem szabad elfelejteni, hogy a túl sok fizikai aktivitás gyengítheti a szervezet immunitását. Ennek oka a stresszhormonok koncentrációjának növekedése a vérben. Ezek az anyagok blokkolják az immunrendszer sejtjeinek aktivitását. Milyen és mennyi mozgás a megfelelő télen és kora tavasszal? Mérsékelt, rendszeres (kb. napi 1 óra) és a szervezet képességeihez igazodva. Nagyon jól működik a gyorsabb tempójú gyaloglás, nordic walking, otthoni torna, állóbiciklizés, jóga, valamint a téli sportok, korcsolya, síelés is kiváló választás lehet.