Blog

HOGYAN LEHET ERŐSÍTENI AZ IMMUNITÁST TÉLEN?

2023.02.01 08:01
HOGYAN LEHET ERŐSÍTENI AZ IMMUNITÁST TÉLEN?

A téli immunitás erősítése csökkenti a felső légúti fertőzések kockázatát, az őszi és téli hónapokban tett intézkedések az egész évre kihatnak. Olvasd el cikkünket, hogyan maradhatsz fitt és egészséges egész évben! Télen különösen figyelni az immunitás erősítésére. A hőmérséklet csökkenése jó feltételeket teremt a kórokozó mikroorganizmusok aktivitásához. Ráadásul a kórokozók télen jobban terjednek.

Befolyásolja a száraz levegő, de az is, hogy gyakrabban tartózkodunk zárt és fűtött helyiségekben. Érdemes megjegyezni, hogy télen csökken a kinti aktivitásunk, kevesebbet mozgunk és kicsit helytelenebbül eszünk. Ezért télen jelentősen megnő a megfázás és influenzás megbetegedések előfordulása. Kora tavasszal viszont, amikor az időjárás árulkodó lehet és nagy a hőmérsékletingadozás, könnyen megfázhatunk.

 SZÜKSÉGES-E AZ IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE?

Sokan kíváncsiak, hogy egyáltalán lehetséges-e az immunrendszer erősítése?  Az immunrendszer hatékonysága függ az életkortól, a nemtől, az általános egészségi állapottól és a környezettől is, amelyben élünk.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmit sem tehetünk az immunrendszer működésének javításáért.  Köztudott, hogy az immunitást befolyásoló egyik tényező az életmód, többek között a fizikai aktivitás, az étrend és a napi szokások.

Mely szokások és tényezők gyengítik az immunrendszert?

  • mozgásszegény életmód,
  • egészségtelen táplálkozás,
  • vitamin- és ásványianyag-hiány,
  • krónikus stressz,
  • a test fáradtsága és a pihenés hiánya,
  • rendszertelen életmód,
  • szenvedélybetegségek (különösen a dohányzás),
  • gyakori klímaváltozás,

Immunrendszerünk nagyon összetett hatásmechanizmussal rendelkezik. A nyirokszervek részt vesznek a kórokozók elleni küzdelem folyamatában. Ide tartoznak: csontvelő, csecsemőmirigy, lép, mandulák, nyirokcsomók. Emellett fontos szerepet játszanak a káros mikroorganizmusokat elpusztító sejtek.

Az immunrendszer minden összetevőjének megfelelően működnie kell a kórokozók elleni hatékony védekezéshez. A szervezet általános állapota is fontos. Fontos felismerni, hogy az immunrendszer már a magzati életben elkezd kialakulni. Ez a folyamat a pubertással ér véget. Életünk során azonban hatással vagyunk immunitásunk működésére

MIKOR KEZDJE el az IMMUNITÁSERŐSÍTÉST?

Télen különösen intenzíven kell támogatni a szervezet immunitását a nagyobb betegségveszély miatt. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az egészséges szokásokat tavasszal és nyáron sem lehet elhagyni. Az immunrendszer serkentésének egész évben kell történnie. Pár hét alatt lehetetlen az immunitást erősíteni.

Légúti fertőzések esetén is fontos az immunitás támogatása. A látszattal ellentétben még nem késő, ha megbetegszünk. A szervezet küzd a kórokozókkal. Cselekedeteink azonban csökkenthetik a betegség hatásait, enyhíthetik a kellemetlen betegségeket és javíthatják a közérzetet.

Egészséges étrend – nemcsak közhely!

Az immunitás erősítésének alapja a téli hónapokban az egészséges és megfelelően kiegyensúlyozott táplálkozás. Biztosítania kell elegendő energiát (korhoz, nemhez és napi tevékenységhez igazodva), valamint minden alapvető vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot. Javasoljuk, hogy a menü az egészséges táplálkozás általános elvein alapuljon:

  • rendszeres, változatos étkezés,
  • a cukrok és állati zsírok fogyasztásának korlátozása,
  • a magasan feldolgozott ételek és gyorsételek kiiktatása az étlapról

Mit kell bevenni az étrendbe az immunitás érdekében? Mindenekelőtt a sok C-vitamint tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek erős antioxidánsok. Ide tartozik: paprika, petrezselyem, kelbimbó, narancs, kivi, gránátalma, minden, mely a téli hónapokban is könnyen beszerezhető. Ezen kívül érdemes többet enni: sárgarépa (béta-karotin forrás), fokhagyma (természetes antibiotikumnak számít és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik), fermentált savanyúság (a bélflórára van pozitív hatással), tenger halak, diófélék és növényi olajok.

Lazítás és pihenés – próbálj meg lazítani…

A szervezet működése attól függ, hogy kipihent-e. Alvás közben regenerálódik - elsősorban az idegrendszeré, amely az emberi szervezetben minden szerv munkáját szabályozza (beleértve az immunrendszerhez tartozókat is). Az alváshiány rontja általános közérzetét. Ezenkívül a szervezetet képtelenné teszi a mikrobák elleni küzdelemre. Felnőtt embernek napi körülbelül 7-8 órát célszerű aludnia és rendszeres életmódot folytatni (minden nap ugyanabban az időben kelni és lefeküdni).

Vitamin és ásványi anyag pótlás

A vitaminok és ásványi anyagok szabályozzák a szervezet reakcióját a kórokozókkal szemben. Egyes élethelyzetekben, valamint betegség, diéta, gyógyszerszedés mellékhatása stb. esetén szükségünk lehet a vitaminok, ásványi anyagok mesterséges pótlására. Egyes vitaminokat szervezetünk nem képes felvenni a téli hónapokban, pl. D-vitamin, és nagy jelentősége van az immunitás szempontjából.  A magyarországi orvostársaságok közös ajánlásával* D-vitamin pótlására az októbertől-márciusig tartó időszakban napi 2000 nemzetközi egység (NE) javasolt egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében. Csecsemők és kisgyermekek számára napi 400 NE, kisiskolás korban 1000 NE, a kamaszkorban 2000 NE gyógyszergyári körülmények között gyártott D-vitamin szedése javasolt ősszel-télen, amikor nem ér bennünket elegendő napfény.

Milyen vitaminokat érdemes még szedni az immunitás érdekében? Mindenekelőtt a C-, A-, E-vitamin és a B csoportba tartozó vitaminok.

 

IMMMUNITÁST TÁMOGATÓ NÖVÉNYEK, GOMBÁK

Az immunitást bizonyos növények fogyasztása növelheti – gyümölcslevek, tinktúrák, szirupok vagy infúziók formájában. Javasoljuk, hogy olyanokat válasszunk, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, azaz semlegesítik a sejtkárosodáshoz hozzájáruló szabad gyököket. Gyógyító növényeink a bodza, zöld tea, algák, echinacea és egyes gombáink. A béta-glükán egy poliszacharid, mely gombákban és egyes növényekben fordul elő. A béta-glükánt sikeresen alkalmazzák krónikus betegek gyengült immunrendszerének stimulálásában, antimikrobális hatással bír.

A ligetszépe olaj is jó választás. Az omega-6 zsírsavak, különösen a gamma-linolénsav értékes forrása. Biztosítja a szervezet hormonális egyensúlyát, ezáltal az immunrendszer megfelelő működését. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

 

* https://semmelweis.hu/hirek/2021/12/06/a-csonttoresek-megelozeseben-es-a-koronavirus-elleni-kuzdelemben-is-segit-a-d-vitamin/