Blog

Ötletek a stressz csökkentésére

2022.10.24 14:26
Ötletek a stressz csökkentésére

Miért van szükségünk stresszre? A stressz a szervezetünkben zajló válaszreakciók sorozata, melyre fenyegetett helyzetben reagálunk, akárcsak őseink. Ma már nem kell a kardfogú tigris elől menekülni, viszont a veszélyhelyzetre adott válaszreakció ugyanolyan fontos a szervezetünkben, s bármilyen furcsa, mai napig a túlélés szerepét tölti be.

A jó stresszreakció rövid ideig tart, spontán és hamar ellazulás követi.  A jó stressz ugyanakkor motiváló, segíti a kihívások teljesítését.  A mai rohanó világban sajnos előfordul, hogy a stressz szintje folyamatosan magasan marad. Ha a szervezetünk hosszú ideig magas stressznek van kitéve, előbb- utóbb káros következményekkel kell számolni.

Mit okozhat a tartós stressz?

A krónikus stressz alvás- és étkezési zavarokat, koncentrálási nehézséget, idegességet, nyomott hangulatot, ezen belül depressziót, valamint különféle fájdalmakat (fejfájás, hasi fájdalom, mellkasi fájdalom) okozhat. Akár az immunrendszerünket is gyengítheti, könnyebben megbetegedhetünk.

Hogyan kezeljük a stresszt kreatívan?

Többféle módszer létezik a fizika és lelki egészségünk megőrzése szempontjából, sokszor automatikusan, tudattalanul használjuk a technikákat. Kilépés a szorongással teli helyzetből, beszélgetés egy baráttal, zenehallgatás, kedvenc hobbinak hódolás -  ezek mind-mind kreatívan segítik a feszült állapot csökkentését.

  • Keressük tudatosan a stresszoldó technikákat helyzeteket!
  • Rendszeres rekreációs sporttevékenység segít mindennapok helyzetkezeléseihez
  • Mindfulness és meditációs technikák elsajátítása, mélyebb önismeret. Használjuk gondolataink teremtő erejét a kiegyensúlyozottabb hétköznapokra.
  • Társas kapcsolatok fenntartása szeretteinkkel,
  • Természetben való rendszeres aktivitás megnyugtatja az idegrendszert
  • Mozogjuk, alkossunk kreatívan: a tánc, a kertészkedés, kézzel testtel való terápia, a cselekvésre való összpontosítás az egész testet megnyugtatja, ellazítja.
  • A rendszeres, pihentető alvás is elengedhetetlen
  • Osszuk be jó az időnket, a határainkat szabjuk meg mások felé, mondjunk nemet, ha szükséges
  • Örömforrás rituálékkal töltsük fel lemerült tartalékainkat, illóolajos fürdővel, masszázzsal, finom gyógyteákkal kényeztessük érzékeinket!

 

Szabadulj meg a stressztől!

 

https://www.webbeteg.hu/cikkek/stressz/27609/stresszkezelesi-modszerek