Blog

A cukorbetegség és szövődményei

2022.10.24 13:33
A cukorbetegség és szövődményei

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség szerint világszerte csaknem 382 millió ember szenved cukorbetegségben, minden tizedik embert érint. Az adatok szerint  betegek száma folyamatosan, évről évre nő.

Az előrejelzések szerint 2035-re 592 millióra fog nőni a betegek száma.  A cukorbetegség kialakulása az örökletes tényezőkön kívül összefügg az egészségtelen életmóddal, az elhízással, a magas vérnyomással valamint a demográfiai folyamatokkal, a növekvő életkorral. A cukorbetegségnek számos negatív következménye van. A leggyakoribb fogyatékossághoz vezető okok között találjuk a diabéteszt. A szövődmények miatt csaknem 15 millió ember veszíti el a látását. A cukorbetegség keringési problémákhoz is vezethet, mely súlyos esetben a végtag elvesztését is okozhatja. További rendkívül súlyos szövődmény a veseelégtelenség kialakulása. A veseelégtelenségben szenvedők közül számos betegnek  az alapbetegsége cukorbetegség.

A cukorbetegség világnapja minden évben november 14-én tartják, célja a cukorbetegséggel és szövődményeivel kapcsolatos lakossági edukáció.  A cukorbetegség megértése az első lépés a kezelés és a megelőzés felé. A cukorbetegség a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése.

1-es típusú cukorbetegség:  egy autoimmun betegség, amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Örökletes és környezetei tényezők okozhatják. * Bármely életkorban előfordulhat.

2-es típus cukorbetegség: elsődleges oka a táplálkozás és az életmód. A cukorbetegségnek kedvez az elhízás, a kevés fizikai aktivitás. Ez egy alattomos betegség, amely kezdetben semmilyen nyilvánvaló tünetet nem mutat. Gyakori tünetek: gyengeség, álmosság, túlzott szomjúság, gyakori vizelés, rosszabb sebgyógyulás, ezért is olyan fontos a megelőzés.

Előzzük meg a cukorbetegséget!

  • Tartsuk kordában a testsúlyunkat!
  • Mozogjunk rendszeresen!
  • Csökkentsük az üres kalóriák, gyorsan felszívó élelmiszerek fogyasztását! Rostdús, fehérjében gazdag, lassú felszívódású ételeket preferáljunk!
  • Kerüljük a stresszes helyzeteket, a rendszeres testmozgás stresszoldó hatású
  • Figyeljük a vérnyomásunkat, tartsuk helyes tartományban
  • Bármilyen tünetet észlelünk, keressük fel orvosunkat!

Diagnosztikai eszközeink otthoni használatra:

I-Medical vércukorszint mérő szett

I-Medical lándzsa vércukorszint mérőhöz 50db

I-Medical tesztcsík vércukorszint mérőhöz 50db

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cukorbetegs%C3%A9g

https://worlddiabetesday.org/