Mi az - járványos mértékű de nem fertőző? Igen, az allergia!
Csodás az idő, süt a nap, kellemes a hőmérséklet – minden a szabadba csábít. Kirándulunk (gyakran kutyával), sportolunk, futunk, biciklizünk, vagy csak sétálunk az erőben és piknikezünk a természetben. Közben el is feledkezünk arról, hogy az ellenség körbevesz mindenhol, és ez így lesz egészen ősz végéig..
Igen, száll a levegőben például a pollen, kellemetlen tüneteket okozva sokaknak. Allergiát okozhat a házi por, a penészgomba, az állati szőr, gyógyszer hatóanyagok, egyes élelmiszerek vagy összetevői és még hosszú a sor. Magyarországon jelenleg közel 2,5 millió ember szenved allergiás megbetegedésben – minden tizedik (!) ember allergiás a parlagfű pollenjére. Közel hasonló a nők (36,5%) és a férfiak (33%) érintettsége.
Mi is az allergia valójában? Mi történik a szervezetben?
Az allergia specifikus túlzott (kóros) immunválasz olyan anyagokra, amik normális körülmények között nem váltanak ki reakciót. Jó példa erre a házi por, ami minden lakásban jelen van, mégsem tüsszög tőle minden ember. Ezek az anyagok az allergének, melyekre reagálva a szervezet antitesteket termel. Ilyenkor gyors, nagy mennyiségű hisztamin felszabadulás történik – ez okozza az allergiás tüneteket.
Extrém allergiás válaszreakció az anafilaxiás sokk. Ez akár életveszélyes is lehet! Ha az allergiás tünetek súlyosbodnak, az ödéma (duzzanat) a légutakban keletkezik vagy a vérnyomás túlságosan alacsony, azonnali beavatkozás szükséges. Előfordulhat például azoknál, akik allergiásak a darázscsípésre és a fejükön csípi meg őket egy darázs.
Miért lesz valaki allergiás?
Lehet genetikai tényező a háttérben, hiszen 40%-os eséllyel öröklődik az allergia. Bizonyos környezeti tényezők is szerepet játszhatnak: környezetszennyezés, élelmiszeripar, mezőgazdasági technológia.
Az allergiás tünetek, melyektől oly sokan szenvednek, attól függően jelentkeznek a szervezet különböző szerveiben, mi az allergén, hogyan terjed. Így például a levegőben terjedő allergének, mint például a pollen, a légutak és a szem szaruhártyájának gyulladását okozzák. A szénanátha nehezen viselhető kellemetlen tüneteit mindannyian ismerjük.
Ha az emésztőrendszerbe kerül az allergén (például glutén), hányinger, hasüregi fájdalom, puffadás, hasmenés jelentkezhet.
A bőrön ekcéma, urticaria jelentkezhet, ezek bőrpírral, duzzadással járnak.
A légúti allergia
A genetikai öröklődést tartják felelősnek az orvosok alapvetően a betegség kialakulásában, amelyhez a környezeti hatások hozzájárulnak. A náthás megbetegedések esetében a környezeti faktorok közül a legnagyobb jelentőségűek a városi és ipari légszennyeződés, a dohányzó szülők, a háziállatok közeli jelenléte és az egészségtelen lakásviszonyok.
Egy kis segítséget nyújt a pollennaptár, hogy felkészülhessünk a tüsszögés szezonjának minél könnyebb átvészelésére.
Keresztallergia
Pollen allergiában szenvedő betegeknél sokszor megfigyelhető, hogy allergiaszezonban olyankor is jelentkeznek a tüneteik, amikor nem találkoztak a kiváltó allergénekkel. Ennek oka a keresztallergén, ami az allergén kémiai szerkezetéhez hasonló anyag. A hasonlóság miatt a szervezet nem tud különbséget tenni a kétféle anyag között és a keresztallergénre is allergiás tünetekkel válaszol.
Keresztallergia leggyakrabban bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek fogyasztása után lép fel. A keresztreakció felerősíti a szénanáthás tüneteket vagy orális allergia szindróma (száj-, nyelv-, garat bizsergés, viszketés, duzzanat) formájában okoz panaszokat.
A leggyakoribb keresztallergiát kiváltó ételek az allergén típusa szerint:
- NYÍRFA: alma, körte, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, szilva, mogyoró, kivi, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya, paradicsom, kesudió
- FEKETE ÜRÖM: zeller, sárgarépa, petrezselyem, napraforgó mag, méz, dinnye, banán, kömény, ánizs, koriander, élesztő
- ÉGERFA: mandula, alma, zeller, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte
- PARLAGFŰ: görögdinnye, banán, cukkini, uborka, egyéb dinnyék
- PÁZSITFŰFÉLÉK: paradicsom, dinnye, narancs, fehérrépa, burgonya, mogyoró, borsó, búza, bab, lencse, avokádó, gabonák
... hogy jobban bírd
A Celsus AllergyForte kapszula (60 db) csalán levél, japán akác, C-vitamin, ananász szár összetételű étrend-kiegészítő. Természetes, növényi antihisztaminokat tartalmaz. Segítheti az allergiás tünetek enyhítését! Speciális összetétele erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásos tüneteket és egyben magas antioxidánsokat juttat be a szervezetbe! Az Allergy Forte fejlesztése során fontos volt, hogy növényi (vegán) kapszulába zárva, kizárólag GMO mentes, vegyszermentes és adalékanyagmentes hatóanyagokat állítsanak elő. A készítmény komplexen alkalmazható 1-3 hónapon keresztül, napi 1 szem alkalmazásával.
A természet megújulása kiváló időszak a méregtelenítésre, hogy szerveztünk is megszabaduljon a toxikus salakanyagoktól. A Celsus Strong Detox Kapszula (30 db) főbb összetevői
- az articsóka, mely kivonata epetermelést és kiválasztást fokozó cinarinhatóanyagban gazdag. Hozzájárul az emésztéshez, a belek megfelelő működéséhez, a gyomor-bélrendszeri komfortérzethez, továbbá a növény igen gazdag ballasztanyagokban. Az articsóka nagyon jól kezeli a zsírmájat, az epepangást, és tökéletesíti a zsíremésztést.
- a szőlőmag kivonatában lévő legerősebb antioxidáns (OPC) elősegíthetik a sejtek védelmét a szabad gyökök okozta károsító hatásokkal szemben.
- a Kurkuma serkenti a keringést, fájdalomcsillapító hatású, egyben méregteleníti az egész testet.A benne található kurkumin nevű hatóanyagának köszönhetően segít eltávolítani a májból a méreganyagokat, illetve serkenti az epe termelődését.
- a szerves magnézium
- B6 vitaminfontos együttműködő enzimek, úgynevezett koenzimek kiindulási anyaga, amelyek kulcsszerepet játszanak a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében