Blog

Koleszterinekről : hogyan lehet megkülönböztetni a jó és a rossz koleszterint?

2024.03.28 14:41
Koleszterinekről : hogyan lehet megkülönböztetni a jó és a rossz koleszterint?

A jó és a rossz koleszterin közötti különbség a lipoproteinekben való előfordulásukban és a vérben betöltött szerepükben rejlik.

A jó és a rossz koleszterin közötti különbség a lipoproteinekben való előfordulásukban és a vérben betöltött szerepükben rejlik.

 

A "jó" koleszterint HDL-koleszterinként ismerjük, és a High-Density Lipoprotein (magas sűrűségű lipoprotein) nevű fehérjékkel kötött formában található meg a vérben. Az HDL-koleszterin segíti a koleszterin eltávolítását az artériák faláról, és így csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

 

A "rossz" koleszterint LDL-koleszterinként ismerjük, és a Low-Density Lipoprotein (alacsony sűrűségű lipoprotein) nevű fehérjékkel kötött formában található meg a vérben. Az LDL-koleszterin lerakódik az artériák falain, és hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához, valamint növeli a szívbetegség kockázatát.

Ezért fontos az LDL-koleszterin szintjének ellenőrzése és szükség esetén csökkentése, valamint az HDL-koleszterin szintjének növelése a szív- és érrendszer egészségének megőrzése érdekében. Az LDL-koleszterin szintjét rendszeres vérvizsgálatokkal lehet ellenőrizni.

Milyen étrend-kiegészítőkkel növelhetjük a HDL koleszterin szintet?

A HDL koleszterin növelése érdekében számos étrend-kiegészítő és táplálkozási szokás segíthet. Néhány olyan étrend-kiegészítő, amely segíthet a HDL koleszterin szintjének növelésében:

Omega-3 zsírsavak:  megkülönböztetünk növényi és állati eredetű Omega-3 zsírsavakat. A halolajban és lenmagolajban található omega-3 zsírsavak segíthetnek növelni a HDL koleszterin szintjét.

Niacin (B3-vitamin): A niacin ismert arról, hogy növeli a HDL koleszterin szintjét.

C-vitamin: A C-vitamin antioxidáns tulajdonságai segíthetnek a HDL koleszterin szintjének növelésében, valamint az érrendszer egészségének megőrzésében.

Kurkuma: A kurkuma gyömbérfélék csoportjába tartozó növény, mely gyulladáscsökkentő hatásáról ismert.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az étrend-kiegészítők csak kiegészítik, de nem helyettesítik a megfelelő étrendet és életmódot.

Az érelmeszesedés megelőzése érdekében milyen életmód változtatásokat tegyünk?

Egészséges étrend kialakítása, mely magába foglalja a sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, sovány hús, hal, magok és olajos magvak fogyasztását. Kerülendőek a magas szénhidráttartalmú, finomított élelmiszerek, a telített zsírok és a transzzsírok.