Blog

Karácsonykor egyedül vagy magányosan - nem mindegy!

2023.12.18 10:41
Karácsonykor egyedül vagy magányosan - nem mindegy!

Kint puhán hull a hó, bent meleg barátságos fények, hatalmas gyönyörű karácsonyfa, alatta ajándékok és boldog nevető család. A háttérben kandalló barátságos tüze lobog és látszik a porcelánnal és kristálypoharakkal megterített finomságoktól roskadozó asztal. Mindenki boldog, örül az ajándékoknak és szereti egymás. Ja, nem...

Ja, nem. A karácsonyfa ferde, a csúcsdísz összetört díszítés közben (jaj, pedig a dédimamáé volt) és most egy nagy masni helyettesíti. A bejgli megrepedt, Tecáék már megint sípoló játékokat hoztak a gyerekeknek (pedig hányszor kértük: lécci neee), és a kutya is összehányta az előszobát a sok hurkától. Cili néni pedig megint otthon maradt egyedül…

„A karácsonynak tökéletesnek kell lennie.” Nincs erősebb elvárás magunk és mások felé, mint ennek sugallata. A családnak együtt KELL lennie, szeretetben békességben harmóniában (egyszóval boldogan), miközben az év többi napján (khm, khm) a család éli az életét, ami időnként zajos, puskaporos és rohanó.

Normális, ha az ünnep is szaladgálós, kicsit hangos, ha eltörik, leszakad, kifut, és az is, ha valaki egyedül van. Nem magányosan, egyedül.

Magány vagy egyedüllét? Nem mindegy!

A magánynak és az egyedüllétnek megközelítőleg annyi köze van egymáshoz, mint egy esküvői vacsorának egy gyorséttermi étkezéshez. Mégis sokan egybemossák a kettőt, és becsomagolják valami furcsa misztikus maszlagba, amitől nyilván rettegni kell. Azt hisszük, csak az lehet magányos, aki egyedül van, pedig aki magányosnak érzi magát, azt lehet sokan veszik körül.

Önmagunkkal kettesben (egyedül) lenni jó is lehet. Az egyedüllét van, akinek ajándék, szabadidő, amikor senki más nem fontos, csak te magad: nincs rohanás, social média, üzengetés, telefonálgatás, aggódás. Helyette csak egyszerűen élvezed, hogy vagy, hogy élsz, hogy elcsendesedsz. Egy lehetőség a belső számvetésre, akár kudarcok, akár örömteli események érnek, mindkettőt ugyanúgy fel kell dolgozni. Erre szükség van, hogy a lélek utolérhesse a külvilág tempóját...

Valójában rengeteg ember tölti az ünnepeket egyedül. Gondolj azokra, akik teszik a dolgukat ilyenkor is: például az egészségügyben, a rendőrök, a tűzoltók! Van, akinek a munkabeosztása megterhelő, másoknak talán nincs pénzük útiköltségre, ha távol élnek szeretteiktől, megint mások pedig egyszerűen csak egyedül szeretnék tölteni a karácsonyt.

Történjen bár önszántadból, vagy a körülmények miatt, az egyedül töltött karácsonynak nem kell csillogás nélkül tovatűnnie. Rengeteg dolgot csinálhatsz egyedül ezen az ünnepi napon. Ez a pár nap a te testi-lelki felüdülésedet is szolgálhatja, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy magányosnak kell érezned magad.

  • Merülj el egy könyvben!

Egy jó könyv képes teljesen más valóságba repíteni, tökéletesen kikapcsol.

  • Legyél angyalka!

Csempéssz vidámságot mások napjaiba néhány apró kedvességgel. Adományozz nonprofit szervezeteknek, alapítványoknak, menhelyeknek vagy önkénteskedj!

  • Nézz valamit, amire eddig nem volt időd!

Nem éred utol a kedvenc tévéműsorodat? Nincs elég időd, hogy elmerülj egy többrészes filmben? Most végre megengedheted magadnak, hogy egész nap pizsamában fetrengj a streamingoldalak előtt.

  • Mozogj!

Bár előfordulhat, hogy kedvenc edzőtermed bezár az ünnepek alatt, és a futáshoz is túl hideg lehet, de egy online óra bármikor feltölt testileg és lelkileg is. Végtére is a testmozgás növeli az endorfinszintet, és sokkal jobb hangulatban indul majd a napod.

  • Menj templomba!

Ha szoktál templomba járni (de akkor is, ha nem), akkor az ünnepek alatt is látogass el egy misére vagy istentiszteletre!

  • Kényeztesd magad, mert megérdemled (és máskor úgysincs időd rá)!

Varázsold otthonodat gyógyfürdővé, és tarts spanapot: illatos fürdővel, arcpakolással, bőrradírral, relaxációval!

  • Zene a léleknek.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a zene fokozza a jó hangulatot. Készíts lejátszási listát az ünnepekre előre, hogy reggelente csak el kelljen indítanod, máris szebben fog indulni a napod!

  • Készíts magadnak egy régi kedvencet!

Ugyanúgy gondoskodj magadról, ahogy azt a szeretteiddel is tennéd! Készíts magadnak valami finom ételt, például egy gyerekkori kedvencedet!

  • Próbálj ki valami meditatívat!

A kötögetés, egy kihívást jelentő kirakós játék vagy egy felnőtt színező segít a jelenre koncentrálni és oldja a stresszt.

  • …és végül: egy biztos pont, nem leszel egyedül, mert Kevin minden karácsonykor bekopogtat!