Blog

Kollagén, te csodás!

Kollagén, te csodás!

A kollagén görög eredetű szó, jelentése kólla = ragasztó. A kollagén egy olyan fehérje, amely felelős a bőr rugalmasságáért, illetve az ízületek és a csontok egészségében is szerepet játszik.

Minden kötőszövetünkben ott van, a bőrünk, csontjaink, ízületeink, a szalagok porcok és ínak mind tartalmazzák. A kollagén egy fehérje, a szervezetünkben található fehérjék nagytöbbségében jelen van. A fehérjék alkotóelemei az aminosavak, melyeket a szervezetünk is képes előállítani, de sajnos ez a folyamat az idő múlásával jelentősen lelassul – így jó pótolni a kollagént: megfelelő mennyiségben és minőségben.

A kollagén mennyiség csökkenésének eredménye, hogy a bőr elveszíti azt a képességét, hogy visszanyerje alakját, azaz veszít rugalmasságából. Megjelennek (előbb az apró) ráncok.

A kollagén ahhoz is elengedhetetlen, hogy a csontok megőrizzék erősségüket és támasztó szerepüket, illetve az ízületek szivacsos porcai is megfelelő állapotban maradjanak.

Jó tudni, hogy a legtöbb kollagén étrend-kiegészítő nem vegán-, nem vegetáriánusbarát. A gyártók rendszerint állati eredetű csontok és fehérjék felhasználásával állítják elő ezeket.

A kollagén étrend-kiegészítők egészségügyi szakember által felügyelt szedése rendszerint biztonságos - mindig egyeztessünk az orvosunkkal!

A Prémiumvitaminbolt kollagén tartalmú étrendkiegészítőiért KATT IDE