Blog

A száraz fürdőruha és a papucs esete

2023.08.23 13:34
A száraz fürdőruha és a papucs esete

Utazunk, nyaralunk, szabadtéri programok – sokkal többet vagyunk sok ember közt, mint más időszakban. A párás és/vagy vizes helyeken, a zsúfolt medencékben (a meleg vizes medencékről és jakuzzikról nem is beszélve) a baktériumok is jól érzik magukat, még a leggondosabb vízkezelés mellett is. A kövezeten nem higiénikus papucs nélkül sétálni, a mosdóba/zuhanyozóba mezítláb menni egyenesen hazárdjáték.

Statisztikailag a nők 75%-a élete során legalább egyszer elkap hüvelygombás fertőzést, fele kétszer, 5%-uknál pedig visszatérő problémát jelent. A gombák szeretik a meleg, párás helyeket, ez pedig egy fürdőzős vakáció során alaphelyzet. Talán a női intim terület a legvédtelenebb, a kórokozók könnyen bejuthatnak a hüvelybe és fertőzést okozhatnak. Mit tehetünk magunkért?

Fürdőzés után váltsunk fürdőruhát egy száraz darabra, ha bikinit/tankinit hordunk, legalább az alsót. Két-három váltás fürdőruha(alsó) jó, ha van a strandtáskában, és amíg újra kijövünk a vízből, hamar megszáraz a napon a vizes darab. Mindenképpen érdemes lezuhanyozni, ha van erre lehetőségünk. Figyelem, a vizes törölközőt is kerüljük!

Ha kirándulás, túrázás, sportolás a program nyaraláskor, akkor másfajta elővigyázatosság szükséges, bár a lényeg ugyanaz: az intim területek szárazon tartása. Fontos a jól szellőző ruházat, különösen, ha az aktív mozgás miatt izzadásra is számítunk. Zuhanyozni, átöltözni nem biztos, hogy azonnal van lehetőségünk, de valószínűleg egy gyors fehérneműcsere megoldható. A pamutból készültek a leginkább ajánlottak, érdemes betenni egy/két váltást a hátizsákba.

Városnézés? Ó azok a csodás óvárosi utcák, a hangulatos kávézók, a lenyűgöző templomok – ki ne szerte ismerkedni egy új várossal, országgal, egy másik kultúrával? A kellemes, könnyű viselet ezeken a programokon is ajánlott, egy kényelmes lábbeli jó választás és ne feledkezzünk el a naptejről sem, a nap a városban is süt, nem csak a vízparton. Egy csinos (szalma)kalap öltöztet és védi az arcunkat, nyakunkat a káros sugaraktól. Nem csak nőknek! ????

Az egész napos séta közben ha idegen helyen használjuk a mosdót, kezdjük kézmosással! Igen, akkor is, mielőtt használjuk! Mindenképp fertőtlenítsük le a WC-ülőkét, de legalább takarjuk le, vagy ha lehet, ne is üljünk rá (ah a férfiaknak mennyivel egyszerűbb!). A táskában elfér egy kisebb flakon fertőtlenítő folyadék vagy törlőkendő, használjuk! Ne feledkezzünk el a betét/tampon cseréjéről sem, és egy tartalékbugyi igazán nem foglal helyet! 

Utazás előtt (ha visszatérő panaszaink szoktak lenni és/vagy érzékenyek vagyunk) érdemes felíratni/beszerezni olyan készítményeket, amelyeket probléma esetén tudunk alkalmazni, amíg orvosi segítséget kapunk. A hüvely normál flórájáról a lactobacillusok gondoskodnak, a prebiotikumok ezeket táplálják (tehát segítenek megtartani az egészséges flórát a hüvelyben). Amennyiben kevés a lactobacillus flóra, érdemes azt pótolni, ez a probiotikumok feladata.

Sok rost, gyümölcs és zöldség fogyasztása, ezzel tudjuk immunrendszerünk megfelelő működését (egyben a hüvely normálflóra megtartását is) támogatni. Kerüljük az intimzuhany használatát!

 

A hüvelyi fertőzések mellett (meglepő módon) a felfázás igen gyakori nyáron is. A női húgycső rövidebb, mint a férfi, így könnyebb a fertőződés. Tipikusan felszálló fertőzés, azaz a húgycsövön keresztül érkezik a kórokozó, szövődménye lehet nőknél a vesemedence-gyulladás, férfiaknál inkább a prosztatagyulladás.

A túl alacsony hőmérsékletre állított legkondicionálás (az általánosan ajánlott hőmérséklet-különbség az aktuális külső és a helyiség hőmérséklete között maximum 5–8 °C!), közös fürdő/jakuzzi, hideg kövön ücsörgés, gyakori partnerváltás, idősebb korban a hormonváltozás miatt a szövetek átjárhatóbbak a baktériumok számára, mind oka lehet a felfázásnak.

Megelőzésében legfontosabb a higiénia, az intim terület szárazon tartása és a bőséges folyadékfogyasztás, ami segít megelőzni a baktériumok megtelepedését a húgyutakban. Fontos: menjünk el pisilni, ha úgy érezzük, menni kell!

Kerüljük a tangafazonú bugyi viseletét, mintegy „hidat” képezve a végbélben élő bacik számára a hüvely felé. A WC használata előtt is kezet kell mosni, és a helyes törlési irány az „elölről hátrafelé”. 

A felfázás megelőzésére – enyhébb esetekben, illetve a tünetek észlelésekor – hatékonyak lehetnek a tőzegáfonya-tartalmú készítmények. A népi gyógyászatból ismert csalán a régóta fennálló tapasztalatok alapján alkalmazott gyógynövény, melynek gyulladáscsökkentő hatása támogatja a tőzegáfonya hatását, emellett serkenti a vizeletkiválasztó rendszer működését.

Az intim panaszok megjelenése után lehetőleg mielőbb keresse fel orvosát!