Blog

A bőr nem felejt

2023.07.13 12:28
A bőr nem felejt

Fényvédelem csak nyáron?

A válasz egyértelműen: nem. Erről sokat tudnának azok mesélni, akik egy téli síeléssel töltött hét után jobb esetben barnára sülve, rosszabb esetben vörösre égett bőrrel térnek haza. A napi fényvédelem az év minden napjára vonatkozik. Az UVA-sugárzás télen-nyáron jelen van, hasonló mértékben.

Miért fontos?

A tudatos bőrápolás a mindennapi fényvédelemnél kezdődik, és nemcsak azért, mert egy jó fényvédő a nr. 1 anti-aging dolog, megelőzve a ráncok, pigmentfoltok, megereszkedett bőr korai jeleit, de azért is, mert ezzel védekezni lehet a káros, komoly bőrelváltozásokkal szemben is.

A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása, rendkívül rosszindulatú daganattípus. Nyolcadik helyen áll a leggyakoribb daganatok listáján. A melanoma kialakulásának rizikófaktorai: genetikai adottságok, UV-sugárzás (többszöri napégés), immunrendszer és egyéb betegségek.

A családban jelen lévő öröklött genetikai hajlamról jó tudni, mert tíz melanomás betegből egynél egy közeli családtag (pl. szülő vagy gyermek) szintén melanomás beteg.

A bőrtípus is egy rizikófaktor. Azon emberek körében magasabb a kockázat, akik világos bőrűek, hajlamosak a szeplőkre, kék/zöld szeműek, szőke/vörös hajúak, könnyen leégnek, nehezen barnulnak le.

Jelentős rizikófaktor a gyakori és hosszas tartózkodás erős napfényen vagy szoláriumban. Elsősorban a 15. életév előtti többszöri napégés növeli a melanoma malignum kialakulásának kockázatát. Különösen a nulla és öt év közötti kisgyerekek veszélyeztetettek. FONTOS! A kisgyermekek bőrének megóvása a szülő feladata, fokozottan figyeljünk oda erre!

Az immunrendszer működését befolyásoló/gyengítő betegségek nagyban növelik a melanoma kialakulásának kockázatát. 

Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése. Ehhez különböző szempontok segítséget nyújthatnak, de biztos diagnózis csak bőrgyógyászati vizsgálat után, egy speciális nagyítóval (dermatoszkóp) végzett megtekintés és szövettani vizsgálat (biopszia) alapján mondható ki.

Mi az a fényvédő?

A fényvédő abban segít, hogy óvjuk bőrünket a káros UV-sugaraktól (UVB- és UVA-sugarak). Azt, hogy egy termék fényvédős-e, onnan lehet megállapítani, hogy rá van-e írva az, hogy Sun Protection Factor. Az SPF egy világszerte használt, egységes jelölés, és elsősorban az UVB-sugarakkal szembeni védelmet fejezi ki.

Mennyit használjunk?

Az arcon és a nyakon egy teáskanálnyi mennyiséget, a mellkason és a háton két-két teáskanálnyit. Karonként 2 teáskanálnyi az adag, míg lábanként (magasságtól függően) 2–3 teáskanálnyit.

A legfontosabb, hogy a gyerekeket fényvédelem nélkül sose engedjük napra menni. Bár náluk is áll a „90 perces szabály”, ha vízbe mennek vagy szaladgálás közben nagyon megizzadnak, akkor érdemes őket gyakrabban újra kenni. Rövid haj esetében (felnőtteknél is!) ügyeljünk rá, hogy a nyakat és fül mögötti területet is lekenjük. A fület sokan el szokták felejteni, pedig az egyik legkönnyebben leégő területről van szó!

FONTOS!

  • A különböző termékek SPF-számai nem adódnak össze, csak a legmagasabb faktort tartalmazó termék számít.
  • Az anyajegyek jóindulatú elváltozások. Ha bármilyen változás vehető rajtuk észre, azonnal forduljunk szakemberhez!
  • A sötétebb bőrűeknek ugyanúgy kell védeniük magukat a káros sugaraktól!
  • Egyetlen fényvédő sem „vízálló”, legfeljebb víztaszító vagy vízlepergető.
  • Bármit is ígérjen egy csomagolás, nincs olyan fényvédő, amit elég egyszer felkenni és egész napos védelmet nyújt.
  • A fényvédődre felvitt reggeli sminkedet napközben sprayállagú fényvédővel tudod „újra kenni”.

Fényvédelem kínálatunkért KATT IDE