Blog

Vigyázz! Támadnak a kullancsok!

2023.05.12 11:13
Vigyázz! Támadnak a kullancsok!

Csodás idő, napsütés, kellemes hőmérséklet – minden a szabadba csábít. Kirándulunk (gyakran kutyával), sportolunk, futunk, biciklizünk vagy csak sétálunk az erőben és piknikezünk a természetben. Közben el is feledkezünk arról, hogy az ellenség csak a megfelelő pillanatra vár… Egy szabadon hagyott váll vagy boka, és máris csatlakozik hozzánk egy kéretlen útitárs.

Igen, a kullancsokról van szó, amik emberre /kutyára egyaránt veszélyes kórokozókat hordozhatnak és terjesztenek. Ezen kórokozók igen komoly betegségeket okozhatnak, akár maradandó következményekkel! Gondoljunk a csak a Lyme-kórra vagy a kullancsenkefalitiszre.

Az ízeltlábúak által terjesztett egyik legsúlyosabb betegség a kullancsenkefalitisz. Gyermek felnőtt egyaránt elkaphatja. Jelen pillanatban nem gyógyítható betegség, esetenként súlyos maradványtünetekkel. A felismert és kórházban kezelt betegek minimum egyharmada nem lesz képes az addigi szellemi és fizikai teljesítőképességét elérni, emiatt gyakran abbahagyja iskolai tanulmányait, nem tud tovább dolgozni – összességében jelentősen romlik az életminősége. Szerencsére hatásosan megelőzhető védőoltással ez az ijesztő és kiszámíthatatlan betegség.

A Lyme-kór egy, a kullancsok csípésével a szervezetbe jutó baktériumok által okozott súlyos betegség. Sajnos nincs ellene védőoltás, így a kullancscsípés megelőzése az egyetlen védekezési mód. Ez a betegség nehezen felismerhető – legjellegzetesebb korai tünete a csípés helyén keletkező, a széli részen lassan növekvő ovális alakú bőrpír. Már gyanú esetén orvoshoz kell fordulni, mert helyes diagnózis birtokában a Lyme-kór antibiotikummal jól kezelhető. Ennek elmaradása súlyos állapotromláshoz vezethet, illetve élethosszig tartó krónikus betegség jöhet létre, különféle szív- és érrendszeri panaszokkal.

Abban az esetben, ha kullancsot találunk, minél előbb távolítsuk el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. A kullancs eltávolítása történhet körömmel, csipesszel, de fontos, hogy elkerüljük a potrohának a szétnyomását, beolajozását. A köztudattal ellentétben nem baj, ha a kullancs ormánya beleszakad a bőrbe, mert a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből.

A legfontosabb szabály azonban az, hogy minden szabadban töltött nap után nézzük át gyermekünk, családtagjaink bőrét, hiszen ha a kullancs rövid ideig volt a bőrben, a fertőzés kialakulása mindkét veszélyes betegség tekintetében igen valószínűtlen.

A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek nem csak ránk, hanem kedvenceinkre nézve is!

Az egyik, a gazdik által talán legrettegettebb fertőzés a babézia. Ezt a viszonylag gyakori és veszélyes fertőzést egy egysejtű okozza. A kórokozó a vörösvérsejteket támadja meg, kezeletlenül károsodhatnak a belső szervek is. A betegségnek több lefolyási formája van, magas lázzal jár és a vese elégtelen működését is okozhatja. A kórokozó emberre nem veszélyes.

A Lyme-kór az emberhez hasonlóan a kutyákat is megbetegítheti. A betegség több szervrendszert, gyakorlatilag az egész szervezetet érintheti, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

A vérzéses kullancslázat a hazánkban még ritka barna kutyakullancs terjeszti. Kórokozója egy aprócska baktérium, amely a fertőzött négylábú fehérvérsejtjeit támadja meg. Az első tünetek 8-20 nap múlva jelentkeznek.

A kullancscsípés legnagyobb veszélye a terjesztett betegségekben rejlik kutyák esetében is. Kedvencünket megóvhatjuk speciális kullancselleni nyakörvvel, spot-on (rácsepegtetős) készítménnyel, vagy tablettával, ami a jelenleg elérhető leghatékonyabb védelem. A legjobb választáshoz kérdezze állatorvosát!  

Egy biztos - sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva a fülekre, a nyakörv alatti területekre, a szemkörnyék szemhéj, száj, mancsok talppárnák átvizsgálására. A kutyáknál is a kullancsok csípésével a szervezetbe jutó baktériumok okozzák a fertőzéseket.

Amilyen kicsi, olyan nagy bajt csinálhat embernek és kedvencének is a kullancs, vigyázzunk a család minden tagjára! 

 

Kullancsriasztó és otthoni Lyme kór - teszt kínálatunkban