Blog

Prosztatagondok

2023.04.25 14:11
Prosztatagondok

Ha az autó műszerfalán felvillan a sárga  lámpa, irány a benzinkút. Ha netán piros fény gyullad fel, azonnal a szervizbe sietünk. A gondos autós természetesnek tartja, hogy tudja az olajcsere, a nagyszerviz, a téli/nyári gumicsere tervezett időpontját, figyeli a kilométeróra állását – hogy is van ez?

A prosztata

A prosztata (más néven dülmirigy) elsősorban a szaporodásban játszik fontos szerepet. Anatómiailag körülöleli a húgycsövet, így érthető, hogy megnagyobbodása a húgycső összenyomásával vizelési nehézségekhez vezet.

A lehetséges problémák

Az előforduló tünetek igen széles skálán mozognak. Leggyakrabban az első jel a vizelési nehézség a húgycső beszűkülése miatt – ez jelzi tulajdonképpen a folyamat elindulását. Ilyenkor gyakori a vizelési inger, de a vizelet vékony sugárban, nehezen csordogál. A hólyag nem ürül ki teljesen, a pangó vizelet súlyosabb problémákhoz is vezethet.

Jellemző panasz a gyakori éjszakai vizelési inger, az ezzel járó többszöri ébredés és mellékhelyiségbe járkálás - ez nem csak az érintett férfit, hanem a vele alvó éjszakáit is tönkre teheti.

Mi van a háttérben?

Általában jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, esetleg prosztatagyulladás (bakteriális ok) váltja ki a tüneteket. Érdemes megemlíteni, hogy a felsorolt tünetek nem csupán jóindulatú elváltozásra utalhatnak. Magyarországon évente mintegy 4500-5000 férfinél diagnosztizálnak prosztatarákot, túlnyomórészt az 50 év feletti korosztályban.

Szánjon néhány percet az egészségére, vegyen részt urológiai szűrővizsgálaton!

Mi ez a vizsgálat?

A prosztata specifikus antigén (azaz PSA) egy fehérje, amely szervezetünkben kizárólag a prosztatában termelődik. Szintje a prosztataszövet térfogatával arányos, ezért a prosztatarák szűrővizsgálatánál használják a diagnózis felállításához.

Miért hasznos?

A vérből történő PSA meghatározás segítséget nyújthat a prosztatarák korai diagnózisához, amikor még a betegségből való felgyógyulás esélye sokkal nagyobb, mint a betegség későbbi fázisában.

Kinek ajánlott?

Különösen fontos, hogy a férfiak 50 éves kor felett évente elmenjenek urológiai szűrővizsgálatra. Ha a felmenők közül valakinek volt prosztatarákja, már 45 éves korban el kell kezdeni az évenkénti szűrést.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A PSA vizsgálat lényegében egy vérvételt jelent, ez önmagában nem elegendő a prosztata átfogó vizsgálatára, szükség van a fizikai vizsgálatra is, amely során az urológus orvos megtapintja a prosztatát, ellenőrzi annak méretét, alakját és ultrahangos vizsgálatot végez.

 

Aludja át újra az éjszakát! Törődjön egészségével!