Blog

Az alvás szükséglet, nem jutalom!

2023.03.28 11:40
Az alvás szükséglet, nem jutalom!

Végre itt a jó idő, napsütés, virágba boruló fák, csicsergő madarak – és tavaszi fáradtság.. Biztos, hogy így kell lennie? Való igaz, a téli időszak után kiürülhetnek tartalékaink, érezhetünk ólmos fáradtságot. Talán még alszunk is eleget, mégsem ébredünk kipihenten. Mit lehetne másképp csinálni?

MENNYIT?

Egy aktív felnőtt napi alvásszükséglete 6-8 óra. Nem muszáj egyben ennyit aludni, a napközbeni szunyókálások is számítanak! Egy negyedórás mélyalvás nagyon frissítő tud lenni – használjunk ki minden adódó alkalmat!

AMIT NE TEGYÜNK

Az elektromos készülékek jelenléte a hálószobában nem szerencsés, a legjobb, ha teljesen száműzzük őket onnan. A TV mellett elaludni úgyis kikapcsol majd magától? Ha nap mint nap ez történik, ne csodálkozzunk, ha nem pihentető az alvásunk. A villogás mellett a folyamatosan érkező (akár negatív tartalmú) információk végtelenül megterhelőek az agyunknak, tartsuk távol magunkat ettől.

Szinte elképzelhetetlen, mégis érdemes kipróbálni, hogy elalvás előtt egy – másfél órával már nem nézünk semmiféle képernyőt – telefont sem! A folyamatos villogás és a beérkező információáradat nem engedi az agyunkat „leengedni”.

AMIT VISZONT IGEN

Már napközben „készülhetünk” az éjszakai alvásra. Az alvást hormonok bonyolult összjátéka irányítja, az egyik fontos ezek közül a szerotonin, amely előállításához napfény szükséges. Töltsünk legalább 10 percet a szabadban! A melatonin termelődéséhez ezzel szemben sötétség kell, így lefekvés előtt sötétítsünk be – beleértve az elektromos készülékek villódzó fényeinek letakarását is.

Lefekvés előtt nagyjából 2 órával fogyasszunk könnyű vacsorát, ha nem akarunk a pukkadásig töltött és/vagy nehéz ételekkel telített gyomrunk jelzéseire ébredni.

Térjünk vissza gyermekkorunk esti rutinjához – egy jó könyv, egy kellemes illatos (gyógy)tea vagy egy ellazító fürdő mind segítheti az ellazulást.

Szellőztessük át a szobát, ha bírjuk, aludjunk hűvösben. Az ölelkezés sem elhanyagolható alvást segítő, ellazulást segítő hormonokat szabadít fel.

 

Nézze meg a Prémiumvitaminbolt legjobb alvássegítő ajánlatait! KATT IDE!