A a népgyógyászatban házi patikákban kiszárított termőtestét, vagy főzetét becsülik nagyra de fogyasztják frissen is. Európai és amerikai elterjedése óta is ezt a hatást igazolják vissza a fogyasztók, de a gasztrointesztinális hatás tudományos megerősítése, a hatás mechanizmusának leírása még várat magára.
A süngomba étkezési szempontból fontos; Tartalmi paramétereit tekintve hasonlít a gombák átlagához. A csiperkénél magasabb szénhidrát és nyersrost tartalom, és kisebb fehérjetartalom jellemzi.
A Süngomba kivonat képes az agyban egy idegsejteket serkentő faktor (NGF, Nerve Growth Factor) szintézisének fokozására. Az NGF agyba való bejuttatását tartják az Alzheimer egyik jövőbeni ígéretes gyógymódjának, amelyre már előzetes klinikai adatok is rendelkezésre állnak. Az NGF képes az idegsejteket megvédeni az elhalástól, az agyban való természetes halmozódása hangulatjavulást okozhat, mellékhatások nélkül. (pl. az NGF túlzott mennyiségű direkt, mesterséges bejuttatása az agyba, pl. orr spray-n keresztül hányást, hányingert okozhat.)
Baktericid hatás
Hatóanyagai sokfélék, poliszacharidok, fehérjék, lektinek, terpenoidok. Speciális, eddigi tudomásunk szerint csak ebben a fajban előforduló molekulacsoportok a hericenon, erinacol, erinacin. Ez utóbbi csoportot tagjai diterpenoidok. Szerkezetüketösszetett gyűrűs molekulák alkotják, melyeket az abc betűivel sorolnak be. Ezeknek régóta ismert fonalféreg növekedés gátló és antibakteriális hatása is. Az erinacinok baktériumölő hatását is leírták meticillin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fajok ellen. Az MRSA az általánosan használt és olcsóbb antibiotikumok terápiájának ellenállnak, fertőzőek és akár halálos kimenetelű vérmérgezést (szepszis) is okozhatnak!
A Helicobacter pylori által előidézett gyomorgyulladás (gastritis) esetén kettős hatású, mert nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem még antibakteriális hatást is kifejt.
Vásárolja meg a Prémiumvitamin boltban!